yandex metrika
4 съвета как да шофираме безопасно, докато навън е тъмно

Много от шофьорите не предпочитат управляването на превозно средство по тъмно, тъй като тогава видимостта е намалена и съществува много по-голяма вероятност от възникване на пътно транспортно произшествие. За съжаление, обаче, когато часовниковите стрелки се върнат назад, то това е неизбежно. Именно поради тази причина ние сме ви подготвили 4 съвета, относно това как да шофирате така че да не предизвиквате катастрофи по пътищата.

1. Почистване на огледалата – направете го внимателно и отговорно

Важно е да се отбележи, че преди да потеглите в дадена посока, то от вас се изискват няколко минути, в които да почистите и наместите всяко едно странично огледало така, че да получите видимост по време на вашето пътешествие. Ако страничните ви огледала бъдат замъглени или зацапани, то светлините, отразяващи се от колите, движещи се зад вас, биха могли да ви заслепят.

2. Бъдете внимателни! Следете за пешеходци!

Много от вас, които шофират през малките часове на нощта, забравят, че пешеходци могат да се срещнат и тогава. Затова и нашият съвет е, карайки автомобила си нощем, да се оглеждате внимателно за хора, пресичащи, било то пешеходна пътека или друга зона. Бъдете изключително внимателни и с изострено сетива.

Ако велосипедистите по улиците не носят свтлоотразителни жилетки или специални облекла, те трудно биха могли да се забележат. Независимо от това, вие трябва да бъдете съсредоточени и да не допускате поява на транспортно произшествие. Ако забележете отблясъци, подсказващи ви за тяхното присъствие, то от вас се изисква да намалите скоростта на движение.

3. Бъдете отпочинали

Преди да потеглите на среднощно пътуване е изключително важно да се чувствате отпочинали и наспали се. Важно е да не усещате натрупала се умора, която завладява тялото ви. Добре е очите ви да са достатъчно отпочинали. В противен случай можете да се посъветвате с очен лекар за направата на очила, които да ви послужат по време на шофиране през нощта. Не забравяйте, че мракът крие много изненади, за които трябва да сме подготвени. Изключено е да носите затъмнени очила по време на нощно каране, тъй като допринасяте за намаляване на видимостта.

4. Не заслепявайте останалите шофьори

Груба грешка, отчетена при голяма част от шофьорите, е това че те притежават вредните навици, шофирайки, да мислят единствено за собствените си комфорт и удобство. Ако насреща ви няма друг шофьор или велосипедист, то можете да карате на дълги светлини. В случай че има друг участник, бъдете коректни и тактични – превключете на къси.

Ако спазвате всички тези съвети, то шофирането през нощта би могло да се превърне в приятно изживяване, на което да се наслаждавате.

А ако се страхувате да карате сами през нощта и сте несигурни, обърнете се към професионална автошкола в София. Ние ще ви помогнем във всяка ситуация!